SAĞLIKLI DİYET NEDİR, NASIL UYGULANMALIDIR?
SAĞLIKLI
DİYET NEDİR, NASIL UYGULANMALIDIR?
Günümüz
dünyasında gelişen teknoloji ile birlikte hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme
alışkanlığı aşırı şişmanlık, obeziteye yol açmaktadır. Bunun yanı sıra şeker
hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi daha çok sayıda hastalıklara da yol
açmaktadır. Bu sorunlara çözüm olarak yapılması gereken kişilerin kendisine
özel diyet programı uygulaması ve fiziksel aktiviteler yaparak hareketsizliğe
son vermelidir.
Sağlıklı
diyet nedir? Karbonhidrat,
protein, yağ, vitamin, mineral gibi tüm besin kaynaklarından yeterli ve dengeli
biçimde faydalanılmalıdır ve diyet listesi esnek olmalıdır. Tüm besin
kaynaklarının kullanılması diyetin sürekliliğini sağlayacaktır eğer bir besin
grubuna bağlı kalınırsa kişi sıkılacaktır ve diyeti terk edecektir. Diyet
hazırlanırken dikkat edilecek durumlardan bir tanesi de kişinin maddi durumu,
çalışma şartları gibi durumları değerlendirmektir. Böylece hedefe daha kolay
ulaşılır. Vücut eğer ihtiyaç duyduğu kaloriyi almazsa yani çok düşük kalorili
diyet uygulandığı zaman kıtlık duygusuna kapılır bu durum sonucunda diyet
bırakıldığı zaman aşırı kilo alımı gerçekleşir hatta verilen kilonun üzerine
çıkacak kadar kilo alımı olacaktır. Öğünleri tüketirken kişi kendine uygun
zaman belirlemeli ve her gün o zaman aralığında tüketmelidir bu sayede Metabolizma
hızı artmış olacaktır.
Diyet
listesinde neler olmalıdır? Diyet yemekleri dendiğinde akla ilk gelen yağsız, tuzsuz ve lezzetsiz
yemekler olur. Oysa yağlar vücut için elzem asitler içerir. Hormonların ve
sinir sisteminin düzenli olarak çalışmasında etkin olan yağlar, yağda eriyen
vitaminler için de oldukça önemlidir. Vücudun ısı dengesinin korunmasında
önemli rol oynayan yağlar, midenin geç boşalmasını da sağlayarak açlık
duygusunu geciktirir. Bu yüzden zayıflamak için diyet listesi hazırlanırken
yağsız değil az yağlı yemekler kullanılması gerekir. Yağ çeşidi olarak da bitkisel
yağlar örneğin; zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve avokado yağı gibi yağlar
tüketilmesi hücre zarlarının daha iyi korunmasını sağlar. Yüksek lif içeren
tahıllar, kepekli makarna, bulgur, kepekli pirinç gibi karbonhidratlar diyette
mutlaka yer almalıdır. Kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynayan
süt, yoğurt, kefir gibi besinler de sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazlarıdır.
Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip meyve ve sebzeler içerdikleri
antioksidan bileşenler nedeniyle beslenme programlarında mutlaka yer
almalıdır. Yüksek protein içeriğine sahip olan et, tavuk, yumurta, balık
ve kuru baklagiller ise hem kasların korunmasına yardımcı olur hem de geç
sindirildiğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar. Tüm bu besin gruplarının
yeterli ve dengeli alınmasını sağlayan zayıflama listesi ile yağ yakımı daha
hızlı ve kilo vermek daha kalıcı olur.
Leave a Comment