SAĞLIKLI DİYET NEDİR, NASIL UYGULANMALIDIR?

 

SAĞLIKLI DİYET NEDİR, NASIL UYGULANMALIDIR?





Günümüz dünyasında gelişen teknoloji ile birlikte hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme alışkanlığı aşırı şişmanlık, obeziteye yol açmaktadır. Bunun yanı sıra şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi daha çok sayıda hastalıklara da yol açmaktadır. Bu sorunlara çözüm olarak yapılması gereken kişilerin kendisine özel diyet programı uygulaması ve fiziksel aktiviteler yaparak hareketsizliğe son vermelidir.

Sağlıklı diyet nedir? Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral gibi tüm besin kaynaklarından yeterli ve dengeli biçimde faydalanılmalıdır ve diyet listesi esnek olmalıdır. Tüm besin kaynaklarının kullanılması diyetin sürekliliğini sağlayacaktır eğer bir besin grubuna bağlı kalınırsa kişi sıkılacaktır ve diyeti terk edecektir. Diyet hazırlanırken dikkat edilecek durumlardan bir tanesi de kişinin maddi durumu, çalışma şartları gibi durumları değerlendirmektir. Böylece hedefe daha kolay ulaşılır. Vücut eğer ihtiyaç duyduğu kaloriyi almazsa yani çok düşük kalorili diyet uygulandığı zaman kıtlık duygusuna kapılır bu durum sonucunda diyet bırakıldığı zaman aşırı kilo alımı gerçekleşir hatta verilen kilonun üzerine çıkacak kadar kilo alımı olacaktır. Öğünleri tüketirken kişi kendine uygun zaman belirlemeli ve her gün o zaman aralığında tüketmelidir bu sayede Metabolizma hızı artmış olacaktır.

Diyet listesinde neler olmalıdır? Diyet yemekleri dendiğinde akla ilk gelen yağsız, tuzsuz ve lezzetsiz yemekler olur. Oysa yağlar vücut için elzem asitler içerir. Hormonların ve sinir sisteminin düzenli olarak çalışmasında etkin olan yağlar, yağda eriyen vitaminler için de oldukça önemlidir. Vücudun ısı dengesinin korunmasında önemli rol oynayan yağlar, midenin geç boşalmasını da sağlayarak açlık duygusunu geciktirir. Bu yüzden zayıflamak için diyet listesi hazırlanırken yağsız değil az yağlı yemekler kullanılması gerekir. Yağ çeşidi olarak da bitkisel yağlar örneğin; zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve avokado yağı gibi yağlar tüketilmesi hücre zarlarının daha iyi korunmasını sağlar. Yüksek lif içeren tahıllar, kepekli makarna, bulgur, kepekli pirinç gibi karbonhidratlar diyette mutlaka yer almalıdır.  Kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynayan süt, yoğurt, kefir gibi besinler de sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazlarıdır. Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip meyve ve sebzeler içerdikleri antioksidan bileşenler nedeniyle beslenme programlarında mutlaka yer almalıdır. Yüksek protein içeriğine sahip olan et, tavuk, yumurta, balık ve kuru baklagiller ise hem kasların korunmasına yardımcı olur hem de geç sindirildiğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar. Tüm bu besin gruplarının yeterli ve dengeli alınmasını sağlayan zayıflama listesi ile yağ yakımı daha hızlı ve kilo vermek daha kalıcı olur.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.